top of page

Unohdettu majakka – Porvoon majakka


Loisto on valaistun, kiinteän turvalaitteen yleisnimitys. Majakka taas on kooltaan huomattavan, valaistun kiinteän turvalaitteen yleisnimitys.


Majakat ovat kiehtoneet ihmisten mielikuvitusta pitkään. Usein niille kuvitellaan kummituksia ja kauhutarinoita niiden sijainnista johtuen. Myös tuulisen pienen saaren erakoitunut majakanvartija on ollut mukana monissa tarinoissa.


Kun etsin tietoa Porvoon majakasta tarjottiin yleensä tietoja Söderskärin majakasta, joka on alueemme tunnetuin majakka. Porvoon majakka (60° 05′ 35″ P, 25° 35′ 49″ I) on melko tuntematon, eikä siitä löydy juurikaan kuvia internetistä.


Wikipedia kertoo, että Porvoon majakka sijaitsee Porvoon edustalla St. Kölhällenin matalikon länsipuolella Sköldvikiin johtavan väylän varrella. Merenpohjassa seisova teräsbetonista rakennettu pohjamajakka valmistui 1976 ja sen valon korkeus on 10,0 metriä.


Porvoon majakka rakennettiin Kotkassa. Sieltä se vietiin paikkaan, jossa sijaitsi aiemmin valopoiju, josta käytettiin nimeä Osin poiju. On kerrottu, kun uuden majakan juhlava vesillelaskutilaisuus alkoi, oli se jo ehtinyt lähteä. Majakan paalutukset olivat pettäneet edellisenä päivänä ja se oli lipunut tiehensä. Juhla kuitenkin pidettiin, jonka jälkeen majakka hinattiin sen oikealle paikalle.


Majakka toimi aluksi kaasulla, sitten tuulienergialla ja nykyisin se toimii aurinkoenergialla.


Jos seilaatte sen lähistöllä, ottakaa kuvia ja laittakaa nettiin.
125 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page