Lehdistötiedote: Porvoon puuvenepäivä 4.9., ponnistus ainutlaatuisen elävän tradition ylläpitämiseks

Hamarin purjehtijoiden ja Wilenius Båtvarv ry:n lehdistötiedote. Vapaa julkaistavaksi 12.8 klo 15.00.
Hamarin purjehtijat ja Wilenius Båtvarv ry:n järjestävät yleisölle avoimen puuvenetapahtumaan Wileniuksen telakalla ja Hamarin rannassa lauantaina 4.9.2021. Tapahtuma on yhteinen ponnistus porvoolaisen veneilykulttuurin, puuveneiden ja merihistorian hyväksi.

Sata vuotta sitten Porvoon jokivarsi oli täynnä veneveistämöitä. Hamarissa on valmistunut aluksia jollasta kuunariin vuosisatojen ajan. Emäsalossa ja Voolahdessa rakennettiin laivoja maailman merille, Kråkössä toimi parhaimmillaan kymmeniä veneveistämöitä. Pellinkiläinen kalavene on yksi tunnetuimmista fiskareista. Wileniuksen telakan klassikkovenetuotanto taas on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Edellisen vuosisadan nimekkäimmät suomalaiset venesuunnittelijat Gösta Kyntzell, Gustav Estlander ja Jarl Lindblom ovat asuneet ja työskennelleet Porvoossa.

Puuveneet ovat yhtälailla osa kaupungin ja merenkulun historiaa ja nykyaikaa. Ne antavat ainutlaatuisia tilaisuuksia kokea vuosikymmenten ja -satojen takaisia tunnelmia ja ylläpitää eläviä traditioita. Puuvene on edelleen ekologinen, esteettinen ja uniikki käyttöesine.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua kattavaan kattaukseen puuveneitä jokirannassa ja Hamarissa lauantaina 4.9.. Wileniuksen telakalla pääsee tutustumaan veneisiin ja juttelemaan järjestöjen edustajien ja veneilijöiden kanssa klo 11.30-15.30. Veneiden lisäksi tapahtumassa voi nauttia elävästä musiikista. Tilaisuudessa on buffetti, arpajaiset ja pieniä näyttelyitä. Ulkotapahtuma järjestetään koronaturvallisesti.

Klo 16.00 alkaen puuveneet lipuvat näyttävässä eskaaderissa jokea pitkin Hamariin illanviettoon, jossa veneet ovat esillä Hamarin Seon laitureissa iltaan asti.

Näyttelyyn voi yhä ilmoittaa mukaan puuveneitä Hamarin purjehtijoiden kotisivujen kautta.